Перспективи туризму та економічного зростання країн Північної Америки в аспекті проведення Чемпіонату світу з футболу 2026 - Безсмертнюк, Тарас Петрович (My University, 2025)
Чемпіонат світу з футболу 2026 року є масштабною подією з вагомим глобальним соціально-економічним впливом. Очікується, що турнір сприятиме активізації туристичних потоків, зростанню економіки та розвитку інфраструктури в країнах-господарях. У цьому контексті дослідження його впливу на економічний та туристичний сектори є особливо актуальним. Предметом дослідження є вплив підготовки та проведення Чемпіонату світу з футболу 2026 року на розвиток туристичної галузі та економіки країн Північної Америки ‒ Сполучених Штатів Америки, Канади та Мексики. Метою статті є визначення перспектив туризму та економічного зростання країн Північної Америки в аспекті проведення Чемпіонату світу з футболу 2026. Завдання дослідження: визначити основні туристичні переваги проведення Чемпіонату світу з футболу 2026 року; проаналізувати очікувані економічні вигоди проведення майбутньої світової футбольної першості, в тому числі для окремих міст. Для забезпечення об’єктивності дослідження було застосовано такі наукові методи: аналіз; синтез; структурно-логічне узагальнення; систематизація. Основні результати дослідження. У рамках дослідження було визначено ключові туристичні переваги проведення Чемпіонату світу з футболу 2026 року для країн Північної Америки, зокрема у контексті зростання міжнародного туристичного потоку та посилення привабливості дестинацій. Крім того, здійснено аналіз очікуваних економічних вигод від проведення турніру, включно з оцінкою потенційного впливу на соціально-економічний розвиток окремих міст, таких як інфраструктурні інвестиції, створення нових робочих місць та збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Висновки. Чемпіонат світу з футболу 2026 року відкриває безпрецедентні можливості для економічного стимулювання через туризм. Приплив туристів створить значну економічну активність, що сприятиме отриманню користі різними секторами, такими як готельний бізнес, транспорт і роздрібна торгівля. Внаслідок розвитку туристичної діяльності формуватимуться нові робочі місця, а фінансові потоки від туристичного сектору сприятимуть стимулюванню різних галузей економіки.
Keywords: туризм; економіка; економічне зростання; Чемпіонат світу з футболу; Сполучені Штати Америки; Канада; Мексика; 338.48(72)(091):796.012.1