Child Labor: Ukrainian Experience in the International Context - Старчук, Оксана Володимирівна; Яциняк, Ольга Петрівна; Starchuk, Oksana V.; Yatsyniak, Olha P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The article deals with the theoretical and legal aspects of the child labor concept and its prohibition under the national legislation of Ukraine and international standards in this area. The child labor concept has been defined; child labor regional peculiarities in Ukraine have been highlighted; conclusions and specific proposals as for amendments to the legislation under which child labor is provided have been formulated. Implementation of the prohibition of child labor is possible through establishing guarantees in employment of minors, as well as monitoring compliance with labor legislation on health and its health, safety, compliance with wage young workers and other factors that contribute to gaining child education, its spiritual and physicaldevelopment.

У статті досліджено теоретико-правові аспекти поняття дитячої праці та її заборони відповідно до національного законодавства України та міжнародних стандартів у цій сфері. Окрім цього, проаналізовано основні підходи до визначення поняття дитячої праці та з’ясовано її сутність; охарактеризовано регіональні особливості дитячої праці в Україні; сформульовано висновки й конкретні пропозиції щодо внесення змін і доповнень до законодавства. Доцільно адаптувати національне законодавство до міжнародних стандартів з метою викорінення усіх форм праці дітей за допомогою систематизації законодавчої бази з питань заборони дитячої праці та включення цього питання до загальнодержавних програм економічного та соціального розвитку держави тощо.
Дитяча праця: український досвід в міжнародному контексті
Keywords: child labor; forms of child labor; prohibition; operation; international standards; labor legislation; дитяча праця; форми дитячої праці; заборона; експлуатація; міжнародні стандарти; трудове законодавство