Професійно-прикладна фізична підготовка студентів коледжу ресторанного сервісу і туризму - Римик, Роман Васильович; Маланюк, Любомир Богданович; Rymyk, Roman; Malanyuk, Lyubomyr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Професійно-прикладна фізична підготовка в навчальних закладах є складовою частиною підготовки студентів, що розвиває потрібні фізичні якості, навички й функції організму, сприяючи успішному оволодінню обраною професією. Мета дослідження – виявити ставлення студентів до здоров’я як життєвої цінності та визначити зміст їх професійно-прикладної фізичної підготовки. Дослідження проводили на базі Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму. Залучено до обстежень 136 студентів 1–2 курсів зі спеціальності «Кухар». Виявлено, що 50 % студентів обізнані із впливом шкідливих звичок на організм людини та усвідомлюють користь від занять фізичними вправами. За показниками рівня соматичного здоров’я безпечний рівень виявлено лише в 6 % студентів коледжу. Для майбутнього фахівця-кухаря мають бути притаманні хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації руху рук; добре розвинута тактильна, м’язова й температурна чутливість; оперативна пам’ять, концентрація уваги, переключення, розподіл уваги; наочне діюче мислення, просторове уявлення. Результати психомоторних досліджень свідчать, що більшість обстежених студентів досягли середніх рівнів за всіма показниками професійно важливих психомоторних якостей. На основі проведених досліджень розроблено програму професійно-прикладної фізичної підготовки кухарів і педагогічні умови її реалізації. Professionally applied physical training in educational institutions is a component of student training. It develops physical qualities, skills and functions of the body, contributing to the successful mastery of the chosen profession. The objective of the research is to reveal the attitude of students towards health as a vital value and to determine the content of their professionally applied physical training. The studies were conducted on the basis of the Ivano-Frankivsk College of Restaurant Service and Tourism and attracted to the surveys of students of the 1st – 2nd courses in the number of 136 people in the specialty «Cook». It is revealed that half of the students have awareness of the influence of bad habits on the human body and realize the benefits of exercising. According to the indicators of the level of physical health, only 6 % of college students had a safe level. For the future specialist – a cook, good visual and motor coordination, a high degree of coordination of hand movement should be inherent; well developed tactile, muscular and temperature sensitivity; operative memory, concentration of attention, switching, distribution of attention; visual effective thinking, spatial representation. The results of psychomotor studies indicate that the majority of the surveyed students have reached average the levels in all indicators of professionally important psychomotor qualities. Based on the studies carried out, a program of professionally applied physical training of cooks and pedagogical conditions for its implementation was developed.
Professionally Applied Physical Training of College Students of Restaurant Service and Tourism
Keywords: професійно-прикладна фізична підготовка; професійно важливі якості; психомоторні якості; соматичне здоров’я; педагогічні умови; professionally applied physical training; professionally important qualities; psychomotor qualities; somatic health; pedagogical conditions