Консцієнтальна війна Російської Федерації в Україні й світі - Карпчук, Наталія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Із кожним новим десятиліттям мас-медіа (і традиційні, і новітні) перетворюються у все потужніший інструмент впливу на індивідуальну й масові свідомість, демонструють потенціал створення «іншої» реальності й переконання споживачів інформації в правдивості цієї реальності. По суті, сучасні мас-медіа в різноманітності своїх форм стають засобом консцієнтальної війни як нової форми геополітичного протистояння. Саме мас-медіа допомагають Російській Федерації реалізувати давнє прагнення нав’язати свої ідеали й цінності не лише внутрішній громадськості, а й зовнішній аудиторії та зробити ці цінності домінуючими. Росія перетворила свої мас-медіа в інструмент пропаганди й просуває імідж західних країн як «небезпечних» й «агресивних» стосовно Росії. РФ подає постійно змінювану сюжетну лінію, щоб заплутати, створити враження, що немає достовірних фактів, а отже, немає правди. Сучасна російська практика консцієнтальної війни охоплює три основні сфери: медіа, інформаційну політику яких загалом формують в Кремлі; соціальні медіа та інтернет-форуми, функція яких – гарантувати, що російські наративи мають широке охоплення й проникнення; мовні навички, які дають змогу ефективно самостійно взаємодіяти з цільовою аудиторією за допомогою потрібної мови. Консцієнтальна війна РФ має три вектори спрямування: 1) свідомість своїх громадян, яким суттєво ускладнили доступ до альтернативних джерел інформації, 2) свідомість громадян України, на яких впливають дезінформацією й фейками та 3) свідомість закордонної публіки, яку залякують різноманітними негативними сценаріями розвитку подій в країнах. В усіх кампаніях РФ проти внутрішньої й зовнішньої громадськості потужно використовується специфічне тлумачення історичного минулого й місця Росії в регіональному й глобальному розвитку; особливо акцентують увагу на месіанстві, яке має релігійний компонент. Для Європи основним меседжем є проголошення необхідності «захисту та звільнення Європи». Для України – це ідеологія розділеної нації чи «русского мира» як уявлення про єдність за походженням усіх росіян, що нівелює всі сучасні правові засади національного державотворення.
Keywords: консцієнтальна війна; пропаганда; мас-медіа; індивідуальна й масова свідомість; 327.88(470+571:477:100):[316.485.26:316.776.23