"Наші визначні жінки" С. Русової і "Три сильветки" Л. Білецького як протокритичні версії жіночого літературного канону - Романов, Сергій; Romanov, Serhiy (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Cтаттю присвячено науковій інтерпретації становлення українського жіночого літературного канону. Переважно виклад сфокусовано на культурних, психологічних, гендерних особливостях історичного періоду українського порубіжжя. Кінець ХІХ – початок ХХ ст. – це час, коли почав формуватися український літературний канон. Особливу увагу присвячено шляхам, якими українська жінка виборювала своє місце в культурному просторі. Шлях, який обстоює С. Русова, передбачає передусім громадську діяльність у цілковитій згоді з національною традицією. Л. Білецький підтримує альтернативу пошуку нових можливостей для самореалізації у поєднанні з відходом від традиційних моделей життя і творчості. The article is dedicated to the literary interpretation of becoming of Ukrainian women’s literature canon. The article mainly focuses on cultural, psychological and gender aspects of historical period in the Ukraine at the break of the XIX and XX centuries (the time, when women’s literature canon began to form). Special attention is paid to the paths, that Ukrainian women wont to fight her place in culture. S. Rusova, according to the national tradition, stresses on the importance social activities. L. Biletskhiy advocates alternative the path of search for new opportunities for self-realization in unity with the renunciation of tradition paths in life and work.
“OUR DISTINGUISHED WOMEN BY S. RUSOVA AND “THREE PORTRAITS” L.BILETSKHIY HOW PROTO-CRITICAL VERSIONS OF THE WOMEN’S LITERATURE CANON
Keywords: традиція; суспільство; жінка; чоловік; біографія; епоха; модернізм; tradition; society; woman; man; art; biography; epoch; modern