Ефективність фізичної реабілітації хворих на хронічний холецистит - Григус, І.; Hryhus, І. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
У статті розглядаються особливості застосування фізичної реабілітації у хворих на хронічний холецистит у лікарняний період. Основа запропонованої програми включала кінезотерапію й регламентовані дихальні вправи. Застосування розробленої програми фізичної реабілітації на фоні медикаментозного лікування дало змогу покращити настрій і самопочуття жінок основної групи, у них зникли більшість проявів диспепсичного синдрому, істотно зменшилася вираженість больового синдрому, покращилися дані лабораторних обстежень. The peculiarities of physical rehabilitation of patients with chronic cholecystitis in the hospital period are covered in the article. The basis of the offered program includes kinesitherapy and regulated breathing exercises. The use of the developed program of physical rehabilitation along with medical treatment improved the mood and the feeling of well-being of women. The most symptoms of dyspeptic syndrome disappeared, pain significantly decreased and laboratory tests data improved.
Physical Rehabilitation Effectiveness of Patients With Chronic Cholecystitis
Keywords: хронічний холецистит; фізична реабілітація; кінезотерапія; дихальні вправи; chronic cholecystitis; chronic cholecystitis, physical rehabilitation; kinesitherapy; breathing exercises