Організаційні засади природоохоронної діяльності суб’єктів міжнародного олімпійського спорту - Імас, Євген Вікторович; Ярмолюк, Олена Володимирівна; Бойко, Дмитро Михайлович; Imas, Yevhen; Yarmoliuk, Olena; Boyko, Dmytro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Найбільш вагомий вклад у міжнародний досвід розв’язання екологічних проблем у спорті зробили такі автори, як Б. Бенданді (Італія), Л. Дакоста (Португалія), Б. Кідд (Канада), С. Лізава (Японія), В. Дж. Мос,Р. Танер (США), Д. Чернушенко (Канада), О. І. Циганенок, О. В. Ярмолюк (Україна) та ін. Їхні наукові розробки природоохоронної діяльності в спортивній практиці й публікації розкривають розв’язання екологічних проблем спорту та привели до їх винесення проблем на міжнародний рівень. Мета статті полягає у виявленні організаційно-управлінських засад діяльності з охорони навколишнього середовища як напряму сталого розвитку в сучасному олімпійському спорті. Застосовано методи теоретичного аналізу наукової й науково-методичної літератури, системний аналіз, соціологічні методи (анкетування), методи математичної статистики. У соціологічному дослідженні брали участь 102 представники НОК, національних олімпійських академій і навчальних установ із 76 країн Європи, Канади, Південної Америки, Японії. У статті окреслено підходи щодо визначення організаційно-управлінських засад природоохоронної діяльності суб’єктів олімпійського руху, упровадження екологічної політики та, зокрема, концепції сталого розвитку під час організації й проведення спортивних заходів і змагань, розробки екологічних вимог щодо експлуатації спортивних споруд, екологічної безпеки спортивної діяльності, завдяки використанню екологічно чистих товарів і послуг олімпійських спонсорів та постачальників, зосередивши увагу на впровадженні екологічних технологій, що сприятимуть подальшому зміцненню спадщини Олімпійських ігор. The most significant contribution to the international experience of solving environmental problems in sports was made by such authors as B. Bendandi (Italy), L. Da Costa (Portugal), B. Kidd (Canada), S. Lizava (Japan), W. J. Mos, G. Taner (USA), D. Chernushenko (Canada), O. Tsiganenko, O. Yarmoliuk (Ukraine) and the others. Their scientific development of environmental activities in sports practice and publications dedicated to solution of environmental problems in sports have led to taking the problems at the international level. The objective of the article is to identify the organizational and managerial bases of environmental protection activities as a direction of sustainable development in modern Olympic sport. The methods of theoretical analysis of scientific and methodological literature, system analysis, sociological methods (questionnaires), methods of mathematical statistics were applied.102 representatives of the NOC, national Olympic academies and educational institutions from 76 countries in Europe, Canada, South America, Japan participated in the sociological survey. The article outlines approaches to defining organizational and managerial bases for environmental activities of the subjects of the Olympic movement, implementation of environmental policy and in particular the concept of sustainable development in the organization and conduct of sports events and competitions, compliance with environmental requirements for the operation of sports facilities, environmental safety of sports activities, owing to the usage of ecologically oriented products of Olympic sponsors and suppliers, paying attention to the implementation of environmental technologies aiding further strengthening the legacy of the Olympic Games.
Organizational Bases of Ecological Activity of Subjects of the International Olympic Sport
Keywords: природоохоронна діяльність; сталий розвиток; МОК; сучасний олімпійський рух; environmental protection activity; sustainable development; IOC; Olympic movement