Суспільно-географічні особливості розвитку Мар’янівської територіальної громади - Комар-Стаховський, Андрій Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі встановлено, що реформа адмінiстративно-територіального устрою та місцевого самоврядування належить до кола найважливiших проблем України. Систему органів місцевого самоврядування в Україні формує: територіальна громада; міська, сільська, селищна ради; міський, сільський, селищний голова; виконавчі органи міської, сільської, селищної ради; обласна та районна ради; органи самоорганізації населення. На формування територіальних громад впливають природно-географічні, суспільно-географічні та загальнодержавні чинники. Природно-географічні та суспільно-географічні чинники є своєрідною основою для економічного розвитку об’єднаних територіальних ромад, а загальнодержавні – лише фактор, який корегує їх використання. Основним фактором конкурентоспроможності, економічного зростання і ефективності розвитку Мар’янівської територіальної громади є трудові, земельні, туристичні та лісові ресурси. Виробничий потенціал не використовується в повній мірі, причиною чого є відсутність фінансування, застаріле обладнання, збитковість підприємств. У структурі господарського комплексу Мар’янівської громади провідне місце належить аграрному сектору. Для оптимізації розвитку Мар’янівської територіальної громади необхідно сформулювати ефективну стратегію збереження наявних та залучення можливих ресурсів для економічного зростання.
Keywords: просторове планування; децентралізація; Мар’янівська територіальна громада; Волинська область