Проблема фемінізації назв професій у сучасній французькій мові - Гуз, Олена Петрівна; Хірочинська, Ольга Іванівна (Ужгородський національний університет, 2024)
У статті розглянуто проблему фемінізації назв професій у сучасній французькій мові. Досліджено динаміку та основні принципи творення фемінітивів. Розкрито поняття «фемінітиви» з позицій сучасних досліджень у мовознавстві. Зазначено, що фемінітиви є важливим інструментом для представлення жінки в публічному просторі та вживаються у боротьбі зі стереотипами про неспроможність роботи жінки в певних професіях. Простежено основні закономірності розвитку фемінітивів у французькій мові. Визначено основні чинники, які вплинули на фемінітивізацію професій у Франції. Підкреслено, що скасування на законодавчому рівні заборони для жінок на цілий ряд професій продемонструвала нагальну потребу використання фемінітивів у професійних колах, які традиційно вважалася чоловічою цариною. Показано роль Французької Академії у підтриманні фемінізації назв професій. Виокремлено слова, що найбільше відповідають особливостям творення та вживання фемінітивної лексики. Визначено ключові способи словотворення жіночих номінацій. Зазначено, що у французькій мові правила творення фемінітивних номінацій чітко уніфіковано, формування словотвірного значення жіночості відбувається від маскулінітивів за допомогою артиклів (неозначеного une та означеного la), закінчень або суфіксів. Наведено конкретні приклади утворення фемінітивів. Наголошено на тому, що французька мова стикається із труднощами, які пов’язані із семантикою лексичних одиниць та їхнім стилістичним забарвленням, оскільки іменники жіночого роду професійної сфери лише починають закріплювати свої позиції в мові. Акцентовано увагу на тому, що основною проблемою, яка хвилює суспільство у питанні фемінізації, є неоднозначність запропонованих лексем, коли форми жіночого роду можуть перекручувати та змінювати значення слова чи виразу, тим самим, спричиняти невірне сприйняття контексту. Зроблено висновок про те, що процес фемінізації французької лексики професійної сфери знаходиться в активному стані, що зумовлено соціолінгвістичними проблемами французького лінгвокультурного простору.
Keywords: фемінітиви; фемінізація; професія; французька мова; 811.133.1’373