Психологічне забезпечення позитивного соціально-психологічного клімату в трудовому колективі: роль психолога - Сорока, Александра Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У першому розділі здійснено аналіз науково-теоретичних підходів до розуміння характеристик професійної діяльності та вимог до ролі психолога в колективі та особливості соціально-психологічного клімату в професійному колективі, який забезпечений психологічним супроводом та без нього. У другому розділі обґрунтовано емпіричне вивчення проблеми та здійснено дослідження впливу психологічного супроводу на соціально-психологічний клімат в колективі та проведено аналіз впливу психологічного супроводу на емоційні стани працівників, розділ містить опис практичних рекомендацій превенції формування позитивного настрою в колективі та розкрито інтегративний підхід у супроводі психологом колективу на принципах позитивності. За результатами дослідження сформульовані висновки. Результати дослідження мають практичне значення і можуть бути використані психологами для створення програм, спрямованих на формування позитивного настрою та підтримки емоційного благополуччя працівників. Одержані результати можуть бути використані як матеріал для розробки тренінгових програм практикуючими організаційними психологами з корекції соціально–психологічного клімату у професійній групі з метою формування позитивного соціально-психологічного клімату в колективі.
Keywords: колектив; позитивний настрій; психолога вплив; соціально-психологічний клімат; професійна група