Розвиток мовлення дітей з аутизмом як запорука подальшого навчання у школі - Вітюк, Валентина; Vitjuk, Valentyna; Тарасюк, Людмила; Tarasyuk, Lyudmila. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Статтю присвячено дослідженню шляхів розвитку мовлення дітей з аутизмом, щоб за можливості допомогти їм адаптуватися у соціумі та здобути початкову освіту. У науковій розвідці з’ясовано сутність поняття аутизму, проаналізовано види стану мовленнєвої сфери у дітей з аутизмом, висвітлено різновиди порушення процесу спілкування у дітей із зазначеним порушенням психофізичного розвитку. У статті запропоновано найбільш поширені засоби альтернативної комунікації, тренінги невербального спілкування з дітьми з аутизмом, визначено напрямки логопедичної корекційної роботи. Автори рекомендують навчання читанню дітей з аутизмом здійснювати за звуковим аналітико-синтетичним методом з використанням таких способів читання як буквений, складовий, склад → слово, цілими словами та обґрунтовують доцільність застосування пропонованих методів і способів читання. У дослідженні визначено, які основні види роботи можна проводити з дітьми з аутизмом у процесі навчання читанню, описано діагностування імпресивного та експресивного мовлення, уточнено складники діагностики кожного виду мовлення. У висновках автори статті зазначають, що є різні форми порушення психофізичного розвитку дітей з аутизмом відповідно і різні рівні розвитку вербального зв’язного мовлення, враховуючи зазначені показники, потрібно здійснювати індивідуальний підхід до таких дітей, щоб допомогти їм вирішити психолого-педагогічні проблеми соціалізації у сучасному суспільстві. The article investigates the ways of language development of autistic children to help them to adapt in society and to gain a primary education. The scientific exploration reveals the essence of the concept of autism analyzes types of speech in children with the autism, highlights the types of disruption of communication in children with this psychophysical development. The article highlights the most common means of alternative communication, nonverbal communication training with children with autism, defined areas of speech therapy correction work. The authors recommend teach reading using the analytic-synthetic method, using methods such as reading the letter, part, whole words. The authors substantiate the feasibility of the proposed methods and ways of reading. In the study was determined that the main types of work can be done with children with autism in learning to read, described diagnosing for the expressive language, specified components of each type for diagnosis broadcasting. Teaching children with ASD how to communicate is essential in helping them reach their full potential. There are many different approaches to improve communication skills. The best treatment program begins early, during the preschool years, and is tailored to the child’s age and interests. It also will address both the child’s behavior and communication skills and offer regular reinforcement of positive actions. Most children with ASD respond well to highly structured, specialized programs. Parents or primary caregivers as well as other family members should be involved in the treatment program so it will become part of the child’s daily life. In conclusion the authors note that there are different forms of mental and physical violations of development of children with autism and different levels of verbal coherent speech, given these figures, it is necessary to carry out an individual approach to these children to help them solve psychological and pedagogical problems of socialization in modern society .
Language Development of Autistic Children as a Prerequisite for Further Training in Schools
Keywords: діти з аутизмом; розвиток мовлення; імпресивне та експресивне мовлення; засоби альтернативної комунікації; методи та способи читання; children with an autism spectrum; language development; alternative communication means; methods and ways of reading