Розвиток форм єврорегіонального співробітництва в інноваційній сфері - Марчук, Юлія Віталіївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У дисертації здійснено категоріальну ідентифікацію інноваційної компоненти в системі єврорегіонального співробітництва, розкрито зміст і класифікацію його форм в інноваційній сфері, а також визначено методичні підходи до аналізу інноваційного розвитку регіону. Проведено діагностику сучасних тенденцій та факторів інноваційного розвитку регіонів України, схарактеризовано форми інноваційної діяльності в них та виконано аналіз інноваційного розвитку єврорегіонів за участю нашої держави. Визначено стратегічні напрями розвитку єврорегіонального співробітництва України в інноваційній сфері в умовах поглиблення європейської інтеграції. Обґрунтовано запровадження організаційно-економічного механізму розвитку форм єврорегіонального інноваційного співробітництва. Розроблено рекомендації щодо створення єврорегіонального інноваційного кластера. The categorical identification of the innovative component in the system of Euroregional cooperation is determined in the dissertation. The key point of this component lies in mutual collaboration of business, science and government. The content and classification of forms of Euroregional cooperation in the innovation sphere has been improved. These forms include the business incubator, technological park, technopolis, Euroregional innovation cluster, R&D center, consultative and analytic agency, venture company, venture fund, outsourcing, crowdsourcing, franchising, etc. Methodological approaches to the analysis of a region’s innovation development are elucidated. They permit building a system of indicators for the innovation development of a Euroregion.The concept of creating a Euroregional innovation cluster on the basis of Euroregion Bug is in synergetic action of business, science and government influence on social and economic development of the region.
Keywords: єврорегіональне співробітництво; інноваційна сфера; форма єврорегіонального інноваційного співробітництва; регіон; інноваційна система; єврорегіональний інноваційний кластер; Euroregional cooperation; innovation sphere; form of Euroregional innovation cooperation; region; innovation system; Euroregional innovation cluster