Позитивна психотерапія як ефективний метод в роботі психолога - Лесик, Ольга Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі теоретично проаналізовано та емпірично досліджено, розкрито та обґрунтувано важливості застосування позитивної психотерапії як ефективного методу управління екзистенційними кризами особистості. Здійснено теоретичний аналіз проблеми дослідження. Висвітлено, як позитивна психотерапія може слугувати інструментом підтримки та сприяти особистісному розвитку клієнтів у сучасному суспільстві. Проаналізовано та виділено фактори що призводять до екзистенційної кризи особистості. Визначено роль основних принципів та технік позитивної психотерапії, та їх вплив на розвиток особистісного потенціалу та підвищення самосвідомості осіб, що звернулися за психологічною допомогою. У першому розділі описано теорію і практику позитивної психотерапії в роботі із клієнтами, представлено загальну характеристику і базові принципи позитивної психотерапії, виділено особливості позитивної психотерапії у роботі з клієнтами, відображено основні концептуальні підходи позитивної психотерапії в роботі із екзистенційною кризою особистості. У другому розділі подано емпіричне дослідження особливостей динаміки особистісних змін у клієнтів засобом позитивної психотерапії, представлена процедура та техніка проведення психотерапії при використанні методу позитивної психотерапії, описано емпіричне дослідження екзистенціальних проблем методом позитивної психотерапії в процесі психологічної допомоги. У третьому розділі вивсвідлено психологічні аспекти допомоги засобом позитивної психотерапії, представлено форми і методи психологічної допомоги в методі позитивної психотерапії з екзистенційними кризами особистості, акцентовано на уяву клієнта, використовуючи техніку метафори. Зазначено, що використання метафори спрямовано на пошук ресурсів, аналіз здібностей до вирішення проблеми. Виділено, що метафора розширює бачення клієнта, допомагає йому побачити нові можливості для вирішення проблемних ситуацій.Здійснено оцінку ефективності використання позитивної психотерапії в роботі психолога.
Keywords: позитивна психотерапія; екзистенційна криза; метафора; особистість; проблемна ситуація; психологічна допомога