Рекреаційно-оздоровчі ліси ДП «Любомльське ЛГ» - Павловська, Тетяна Сергіївна; Білецький, Юрій Валентинович; Рудик, Олександр Володимирович; Самолюк, Ірина Віталіївна (Киевский национальный университет имени Тараса Шевченка, 2019)
Метою даної статті є вивчення сучасної структуризації рекреаційно-оздоровчих лісів державного підприємства «Любомльське лісове господарство» (далі − ДП «Любомльське ЛГ») (за категоріями земель, за їх розташуванням і використанням, за групами віку деревних порід, за породним складом деревостанів) в контексті дослідження рекреаційного лісокористування на території Волинської області. Методика дослідження. Дослідження побудовано на матеріалах ДП «Любомльське ЛГ» та Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства з використанням порівняльно-географічного й графічного методів. Результати. Представлено результати аналізу категоріальної структури лісів ДП «Любомльське ЛГ». Охарактеризовано місце рекреаційно-оздоровчих лісів у структурі лісового фонду досліджуваного підприємства. Здійснено аналіз структури рекреаційно-оздоровчих лісів за категоріями земель (вкриті лісовою рослинністю лісові ділянки, не вкриті лісовою рослинністю лісові ділянки), проаналізовано поділ рекреаційно-оздоровчих лісів відповідно до їх розташування й використання (ліси у межах населених пунктів, ліси у межах зелених зон навколо населених пунктів, ліси поза межами зелених зон). Зроблено порівняльний аналіз фактичної та оптимальної вікової структури груп порід рекреаційно-оздоровчих лісів. Охарактеризовано породний склад деревостанів рекреаційно-оздоровчих лісів та їх фітонцидність. Проаналізовано просторове поширення рекреаційних пунктів у межах лісового фонду лісгоспу. Наукова новизна. Запропоновано заходи з оптимізації рекреаційного лісокористування та посилення рекреаційної функції лісів у межах досліджуваної території. Практичне значення. Отримані результати дослідження є важливою інформаційною базою для розвитку сталого рекреаційного лісокористування у межах ДП «Любомльське ЛГ» та Волинської області в цілому.
Keywords: групи віку деревних порід; ліс; рекреаційний пункт; рекреаційно-оздоровчі ліси; фітонцидність; Волинська область