Інтеграція інформаційно-комунікаційних технологій у навчання вищої математики - Ройко, Лариса Леонідівна; Микитюк, Інна Олексіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У статті розглянуто роль інформаційно-комунікаційних технологій, як інструменту для підвищення ефективності навчального процесу при вивченні освітнього компонента «Вища математика». Проаналізовано переваги впровадження ІКТ у навчальний процес, включаючи покращення засвоєння теоретичного матеріалу, розвиток критичного мислення, візуалізацію математичних понять, спрощення доступу до навчальних ресурсів. Виокремлено та охарактеризовано дидактичні можливості інформаційно-комунікаційних технологій при викладанні вищої математики. У ході підготовки статті були використані методи дослідження: порівняльний аналіз теоретичних положень розкритих у науковій та навчально-методичній літературі; спостереження за математичною підготовкою майбутніх фахівців різних нематематичних спеціальностей; узагальнення власного педагогічного досвіду викладання курсу вищої математики. Наведено приклади використання сучасних програмних засобів, таких як комп’ютерні алгебраїчні системи, електронні навчальні платформи та візуалізація математичних моделей, які сприяють покращенню засвоєння теоретичних знань і розвитку практичних навичок здобувачів освіти.
Застосування математики у будь якій галузі дає змогу формалізувати істотні зв’язки між об’єктами, а використання математичної термінології – стисло і точно формулювати проблеми. Математична складова є важливим компонентом професійної підготовки здобувачів освіти різних спеціальностей. Вивчення курсу забезпечує готовність майбутніх фахівців до застосування математики у професійній діяльності та сприяє формуванню ключових компетентностей, таких як логічне мислення, аналітичні здібності, навички моделювання, вирішення нестандартних задач. Якісна математична підготовка є важливою передумовою професійного зростання здобувачів освіти, що допомагає їм стати конкурентоспроможними фахівцями на сучасному ринку праці.
Keywords: вища математика; інформаційно-комунікаційні технології; майбутній фахівець; системи комп’ютерної математики; цифрові інструменти; 378.147:004