Ідея свободи та свободи волі в ліро-епічних творах Т.Г. Шевченка та Лесі Українки - Жванія, Людмила Вікторівна; Zhvaniia, Liudmyla V. (Київський національний університет імені Т.Г. Шевченка, 2009)
У статті проведений порівняльний аналіз особливостей висвітлення проблеми свободи та свободи волі у ліро-епічних творах Т. Шевченка та Лесі Українки. З’ясовано, що ідея свободи волі поєднується із розумом, із здатністю робити свідомий вибір. Адже життя для внутрішньо вільної особистості це завжди ситуації, що передбачають активний вибір між добром і злом. У ліро-епічних творах Т. Шевченка і Лесі Українки є герої, чиї вчинки є результатом свідомого вибору добра чи зла, представлений в їхній творчості й інший тип – герої, чиї дії залежать від емоцій, пристрастей. Та головне, на нашу думку, що в творах обох митців прочитується твердження про те, що кожна людина здатна на погамування пристрастей, на самоопанування, тобто, кожна особистість, керуючись свідомістю, може вдосконалити себе, по-новому створити. Це і є можливість свободи волі, яка підносить людину до рівня творця, оскільки вона сама створює світ свого внутрішнього я.
The idea of freedom and free will in the lyric-epic works TG Shevchenko and Lesia Ukrainian
Keywords: freedom; free will; Shevchenko; Lesia Ukrainian