Скарби вивезені до Росії – неоціненне джерело до вивчення історії України - Яцечко-Блаженко, Тетяна Володимирівна; Yatsechko-Blazhenko, Tetiana V. (Волинський краєзнавчий музей, 2016)
Із проголошенням незалежної України перед нашою державою постала актуальна проблема оцінки власних культурних цінностей, які визначають інтелектуальну і духовну спрямованість нашого народу, окреслюють його пройдений шлях. Їх ні в якому випадку не можна ігнорувати, адже чим повніші наші колекції національних скарбів, тим більше у нас є шансів для кращого висвітлення і вивчення історії України. Тому ми повинні створити сприятливі умов и для їх збереження, адже завдяки нашим культурним багатствам існує той зв’язок, який пов’язує наше минуле з сучасним, а сучасне із майбутнім.

With the independence of Ukraine before our country faced the actual problem of assessing their own cultural values that define the intellectual and spiritual direction of our nation, outline its traversed path. They are in any case not be ignored, because the more complete our collection of national treasures, the more we have a chance for better coverage and study of the history of Ukraine. Therefore, we need to create favorable conditions for their preservation, because thanks to our cultural wealth that exists bond that connects our past with modern and contemporary to the future.
Keywords: національні скарби; матеріальна культура; духовна культура; national treasures; material culture; spiritual culture; Ермітаж; курган Солоха; Перещепинський скарб