Метафора у творах М. Дочинця: різновиди, функції, граматичні особливості - Северенюк, Катерина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено метафору як ключовий засіб образотворення та концептуального моделювання мовної картини світу в прозі М. Дочинця. Метою дослідження є виявлення різновидів і функцій метафори та з’ясування її ролі у формуванні ідіостилю письменника. У роботі узагальнено основні теоретичні підходи до трактування метафори в сучасній лінгвостилістиці, проаналізовано метафору в структурі концептів образного світу, охарактеризовано метафоричні складники мовної картини та описано граматичні особливості метафоричних різновидів у художніх текстах. Доведено, що метафора в прозі М. Дочинця виконує не лише образотворчу, а й пізнавальну, експресивну та концептотвірну функції, забезпечуючи цілісність авторської картини світу й філософську глибину художнього тексту. Результати дослідження можуть бути використані в навчальних курсах з лінгвостилістики та аналізу художнього тексту, а також у подальших наукових студіях з поетики сучасної української прози.
Keywords: метафора; ідіостиль; мовна картина світу; концепт; проза; М. Дочинець