Державна політика у сфері розвитку медіа як фактор забезпечення інформаційної безпеки України - Демидюк, Ірина Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У Вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано її мету і завдання, об’єкт і предмет дослідження, методологічну базу та практичне значення отриманих результатів, наведено дані про апробацію роботи, а також її структуру. У Розділі 1 «Теоретичні аспекти дослідження державної політики у сфері розвитку медіа» визначено сутність та основні напрями державної інформаційної політики та медіаполітики, з’ясовано роль медіа в інформаційному суспільстві та визначено вплив медіа на забезпечення інформаційної безпеки держави. У Розділі 2 «Сучасний стан державної політики у сфері розвитку медіа» з’ясовано законодавчі та інституційні основи державної політики в інформаційній сфері та медіа, визначено чинники впливу на інформаційну безпеку України в умовах війни, досліджено динаміку розвитку сучасних соціальних медіа в Україні у контексті забезпечення інформаційної безпеки. У Розділі 3 розкрито сутність державної політики України щодо впровадження медіаграмотності та обґрунтовано шляхи вдосконалення державної політики у сфері розвитку медіа як чинника забезпечення інформаційної безпеки України. У Висновках підсумовано результати дослідження, закцентовано увагу на подальшій системній роботі щодо вдосконалення державної політики у сфері розвитку медіа як чинника забезпечення інформаційної безпеки України.
Keywords: державна політика; розвиток медіа; інформаційна безпека; Україна; інформаційний простір; протидія дезінформації