Активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів немовних спеціальностей у процесі роботи зі словниками - Кирикилиця, Валентина Василівна; Kyrykylytsia, Valentyna V. (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2013)
Дисертацію присвячено проблемі активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів немовних спеціальностей у процесі роботи зі словниками. У роботі проаналізовано основні підходи до визначення понять «навчально-пізнавальна діяльність», «активізація навчально-пізнавальної діяльності студентів»; розкрито дидактичну суть словників; сформульовано зміст базового поняття «словникова технологія навчання»; розроблено критерії, показники і рівні сформованості навчально-пізнавальної діяльності студентів немовних спеціальностей у процесі роботи зі словниками; теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено модель активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів немовних спеціальностей у процесі роботи зі словниками, яка включає мотиваційно-цільовий, змістовий, операційно-діяльнісний і оцінювально-результативний компоненти, що утворюють з дидактичними умовами цілісну динамічну систему і формують завершений цикл суб’єкт-суб’єктної взаємодії учасників освітнього процесу в аудиторній та позааудиторній роботі.

The thesis is devoted to the problem of activation of knowledge and cognitive activity of non-language speacialties’ students in the process of working with dictionaries. In the paper the main approaches to the definition of notions “knowledge and cognitive activity”, “activation of students’ knowledge and cognitive activity” have been clarified; didactic essence of dictionaries has been revealed; the basic term “dictionary technology” has been formulated; criteria, indices and levels of non-language speacialties students' knowledge and cognitive activity formation in the process of working with dictionaries have been defined; the model of activation of knowledge and cognitive activity of non-language specialties students’ in the process of working with dictionaries which includes aim-motivational, content, operationally-acting, evaluation-resultant components that form with didactic conditions the dynamic system and complete cycle of subject-subject interaction between participants of the educational process during classroom and extra-curricular activities has been theoretically designed and its efficiency has been experimentally examined.
Activation of knowledge and cognitive activity of non-language specialties’ students in the process of working with dictionaries
Keywords: активізація; навчально-пізнавальна діяльність; робота зі словниками; модель; словникова технологія навчання; activation; knowledge and cognitive activity; dictionaries activity; model; dictionary technology