Іспанський регіоналізм як сучасний безпековий виклик Європі - Патійчук, Віктор Олексійович; Гірак, Юлія Ігорівна; Patiichuk, Viktor O.; Hirak, Yuliia I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Узагальнено поняття «національний регіоналізм» із безпекових позицій. Досліджено умови й чинники реалізації сучасної політики регіоналізації в Іспанії. Розкрито специфіку та основні проблеми щодо впровадження політики регіоналізації в досліджуваній державі в умовах її інтеграційного розвитку та процесах глобалізації. Описано основні безпекові загрози, які виникають у процесі впровадження політики регіоналізації в Європі та Іспанії зокрема. Проаналізовано рівень розвитку окремих регіональних автономій країни з позицій безпекової стабільності та чинників, які можуть її дестабілізувати в загальнодержавному масштабі та Європі й у світі загалом. Показано роль каталонського та баскського сепаратизму як негативного явища, що виникає в результаті впровадження політики національної регіоналізації в Іспанії та можливі загрози, які з цього випливають, для європейського регіону загалом.

The concept of «national regionalism» from the security positions is generalized. Conditions and factors of realization of modern regionalization policy in Spain are investigated. The specifics and main problems concerning the implementation of the regionalization policy in the investigated state in the context of its integration development and globalization processes are revealed. The main security threats that arise during the implementation of the regionalization policy in Europe and Spain are described. The level of development of individual regional autonomies of the country from the point of view of security stability and factors that can destabilize it nationwide and in Europe and in the world as a whole are analyzed. The role of Catalan and Basque separatism as a negative phenomenon arising from the implementation of the policy of national regionalization in Spain and the possible threats that this entails for the European region as a whole is shown.
Spanish Regionalism as a Modern Security Challenge to Europe
Keywords: регіоналізм; національний регіоналізм; регіональна політика; сепаратизм; автономія; безпекові виклики; безпекові загрози; стабільність безпеки; Іспанія; regionalism; national regionalism; regional policy; separatism; autonomy; security challenges; security threats; security stability; Spain