Психолого-педагогічні напрями формування ціннісного ставлення курсантів до фізичного вдосконалення в процесі спортивно-масової роботи - Анохін, Євген Дмитрович; Anokhin, Yevhen (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Незважаючи на значну автоматизацію й механізацію бойової діяльності, її ефективність залишається тісно пов’язаною з рівнем фізичної підготовленості та функціональних можливостей організму особового складу. А отже, фізична підготовка військовослужбовців Збройних сил, як і раніше, залишається одним із напрямів підвищення їхньої особистої боєздатності, а також боєздатності Збройних Сил України в цілому. Ураховуючи низький рівень фізичної підготовленості осіб, які вступають до ВВНЗ, відсутність у них попереднього досвіду фізкультурно-спортивної діяльності, значущість фізичної підготовки як процесу лише зростає. Однак доводиться констатувати, що реалізація навчально-виховного процесу з фізичної підготовки курсантів, ґрунтуючись на застарілих поглядах і підходах, не дає змоги повною мірою використовувати її педагогічно-психологічний потенціал щодо формування професіоналізму та підвищення особистої боєздатності майбутніх офіцерів. Відтак постала нагальна потреба пошуку способів підвищення ефективності фізичного вдосконалення, які б ґрунтувалися на сучасних поглядах і підходах. У статті на основі аналізу наукової літератури й результатів власних досліджень розкрито передумови формування в курсантів ВВНЗ ціннісного ставлення до фізичного вдосконалення. Установлено, що найбільше цим умовам відповідає спортивно-масова робота. Запропоновано шляхи реорганізації спортивно-масової роботи у ВВНЗ із метою підвищення її ефективності щодо формування в майбутніх офіцерів ціннісного ставлення до власного фізичного вдосконалення. Despite the considerable automation and mechanization of combat activity, its effectiveness remains closely related to the level of physical fitness and functional body capabilities of the personnel. Consequently, the physical training of servicemen of the armed forces remains one of the directions of increasing their personal combat capability, and, hence, the combat capability of the Armed Forces of Ukraine as a whole. The importance of physical training as a process is increasing when taking into account the low level of physical preparedness of applicants who enter higher military educational institutions, their lack of previous experience in sports activities. However, it should be mentioned that implementation of the educational process in cadets’ physical training, based on outdated views and approaches, does not allow using its pedagogical and psychological potential enough, as regards the formation of professionalism and increasing combat effectiveness of future officers. Therefore, there was an urgent need to find ways to improve the efficiency of physical development based on modern views and approaches. On the basis of the analysis of scientific literature and research results the article reveals preconditions for formation of cadets’ valuable attitude to physical perfection. It is established that these conditions correspond to sports and mass work to the greatest degree. The ways of reorganization of sports and mass work in the higher military educational institutions in order to increase valuable attitude of future officers towards their physical perfection are proposed.
Psychological and Pedagogical Directions of Forming Cadets’ Valuable Attitude to Physical Perfection in the Process of Sports and Mass Work
Keywords: фізична підготовка; курсанти; ціннісне ставлення; фізична культура; physical training; cadets; valuable attitude; physical culture