Визначення ефективності методу Кабата в комплексній програмі з реабілітації інсультних хворих - Магнушевський, Юрій; Калінкін, Костянтин; Mahnushevskyi, Yuriy; Kalinkin, Kostyantyn (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Цереброваскулярні ураження головного мозку з кожним роком стають усе частішою причиною смертності або інвалідизації населення. Наявна система надання допомоги таким хворим потребує подальшого вдосконалення. Розглянуто проблему фізичної реабілітації постінсультних хворих. Методом аналізу наукової літератури визначено пацієнторієнтовану методику відновлення порушеної рухової функції в цих пацієнтів. Показано результати відновлення рухової дисфункції у хворих на цереброваскулярні захворювання головного мозку із застосуванням методу Кабата за результатами тестування за шкалою тяжкості інсульту Торонто й індексу щоденної діяльності Бартел. Cerebrovascular brain damages become more and more often reason of death or disablement of population with every year. The existing system of aiding requires further improvement. It is considered the problem of physical rehabilitation of post-stroke patients. By analyzing the scientific literature it was identified patient-oriented methodology of recovery of disordered motor function of these patients. It was presented the results of recovery of motor dysfunction of the ill with cerebrovascular disease of brain with using the method of Kabat for the test results on the scale of severity of stroke Toronto and index of daily activities of Barthel.
Defining of the Effectiveness of Kabat Method in the Complex Program of Rehabilitation of the ill with Apoplexy
Keywords: судинні захворювання; фізична реабілітація; методика пропріоцептивної фасилітації; метод Кабата; cardiovascular diseases; physical rehabilitation; proprioceptive facilitation technique; method of Kabat