Властивості і генезис українського топазу - Гаврилович, Крістіна Михайлівна (My University, 2024)
Топаз – це мінерал, що відноситься до категорії напівдорогоцінного каміння. У кристалографічній класифікації відноситься до класу силікатів. Топаз є острівним алюмінію зі складом Al2 [SiO4] (F, OH)2. Співвідношення F:ОН в топазові зазвичай складає близько 3:1. Окрім основних елементів у топазах зустрічаються можливі включення Fe2+, Fe3+, Ti, Cr, V та інших елементів. В плані хімічного складу топази складають в основному з: Al2O3 – 62,0 – 48,2 %; SiO2 – 28,2 – 39,0 %; F – 13,0 – 20,4 %; H2O – до 2,45 % [15].