Становлення поняття онтологічної безпеки особистості: від Р. Лейнга до Е. Гідденса - Дурманенко, Олександр Олександрович; Дурманенко, Александр Александрович; Durmanenko, Oleksandr O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Обґрунтування значення дослідження комплексу соціальної безпеки особистості як складного структурного компонента, що забезпечує адекватне світосприйняття та діяльність індивіда, актуалізують процеси функціонування онтологічної безпеки особистості, які в сучасних неоднозначних умовах їх динамічного перебігу зазнають дисфункціональних «розладів». Послідовний аналіз основних етапів становлення поняття онтологічної безпеки особистості – від психологічних концепції страхів Р. Мея й Р. Лейнга до комплексної теорії структурації Е. Гідденса – дає можливість зробити висновок про суперечливість впливу цивілізаційних процесів як таких, що, створюючи комфортніші умови людського існування, водночас призводять до екзистенційних проблем, а також доведення актуальності комплексного дослідження основних чинників становлення та функціонування онтологічної безпеки особистості. The article deals with the importance of the research devoted to the complex of personality social safety as a complicated structural component providing an individual’s adequate outlook and activities. The emphasis of the research attention is placed on the processes of personality ontological safety functioning, which undergoes dysfunctional «disorders» in modern ambiguous conditions of the social processes dynamic flow. The main task of the article is the sequential analysis of the principal stages of the formation of the personality ontological safety concept starting with psychological conception of fears introduced by R. May and R. Leing up to a complex theory of structuration by A. Giddens in which the «personality ontological safety» concept is a complex responsible for calculation of fears and world constructing basis. Among the conclusions of the article are the following: thesis about inconsistency influence of civilization processes providing more comfortable living conditions and simultaneously leading to existential problems, and proofs of the topicality of the complex research of the main factors of personality ontological safety, its formation, functioning and highlightining.
The Formation of the Personality Ontological Safety Concept
Keywords: страх; ризики; онтологічна безпека особистості; структура; індивід; структурація; fear; risks; personal ontological safety; structure; structuration; individual