Скейтбординг: історія виникнення та етапи становлення - Іванишин, Юрій; Ivanishyn, Yuriy; Ковальчук, Лідія; Kovalchuk, Lidiya; Мальона, Світлана; Malona, Svitlana (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
У процесі дослідження встановлено, що, скейтбординг зародився в середині ХХ ст. в Каліфорнії. Історично склалися три основні етапи становлення цього виду спорту, а саме 1960, 1970 та 1980-ті роки ХХ ст. Перший етап розвитку настав після початку виробництва скейтборду на фабриках, ініціаторами цього стали серфери. Другий етап розвитку розпочався через створення поліуретанових коліс для скейтборду. Винахід, автор якого – Frank Nasworthy, став революційним для скейтбордингу й дав потужний поштовх для подальшого розвитку. На третьому етапі дошка значно додала в сантиметрах, хвостова частина збільшила загин. Розвивалися друковані видання, почали з’являтися перші відео з катанням найзнаменитіших на той момент скейтбордистів. Чергова декада (90-ті роки ХХ ст.) стала початком сучасного скейтбордингу в тому вигляді, у якому він існує й понині. In the research process it was found out that skateboarding have arisen in the middle of the 20th century in California. According to the history of its development there are three main stages of this kind of sport. In particular, 1960, 1970 and 1980’s of the twentieth century. The first stage of development started after the beginning of production of skateboards in factories and surfers themselves initiated this process. The second stage of development started by creating of polyurethane wheels for a skateboard. The invention of Frank Nasworthy became revolutionary for skateboarding and provoked a strong impetus for its further development. At the third stage a board was added centimeters and became wider, tail end enlarged its band. Printings started to develop and the very first videos with famous skateboarders started to appear. The next decade (90’s of the twentieth century) marked the beginning of modern skateboarding in the form in which it exists today.
Skateboarding: the Origins and Stages of Establishment
Keywords: скейтбординг; історія розвитку; етапи становлення; skateboarding; history of development; stages of establishment