Обліково-аналітичний вимір витрат на оплату праці - Сушньова, Галина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні, організаційні та методичні засади обліково-аналітичного забезпечення витрат на оплату праці в системі управління підприємством. Обґрунтовано актуальність теми в умовах трансформації, зростання соціальних гарантій працівників, удосконалення трудового законодавства та необхідності підвищення ефективності управління трудовими ресурсам. Метою роботи є формування науково-теоретичних засад і розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення обліково-аналітичного виміру витрат на оплату праці з метою підвищення результативності діяльності підприємства. Об’єктом дослідження є система обліку та аналізу витрат на оплату праці, предметом дослідження — сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів формування, відображення та аналізу витрат на оплату праці. Наукова новизна полягає в удосконаленні методичних підходів до обліково-аналітичного забезпечення витрат на оплату праці, узагальненні проблемних аспектів їх обліку та обґрунтуванні напрямів підвищення інформативності аналітичних показників для управління підприємством. Практичне значення результатів полягає у можливості використання запропонованих рекомендацій у діяльності сільськогосподарських підприємств з метою підвищення ефективності управління витратами на оплату праці
Keywords: оплата праці; витрати; фонд оплати праці; обліково-аналітичне забезпечення; продуктивність праці; бухгалтерський облік; управління витратами.