Еколого-економічне обґрунтування створення та функціонування промислових насаджень фундука на Волині - Чубик, Іван Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У випускній кваліфікаційній роботі проведено комплексне екологоекономічне обґрунтування створення та функціонування промислових насаджень фундука на території Волинської області. Детально проаналізовано природно-географічні умови регіону, зокрема кліматичні особливості та характеристику ґрунтового покриву, для визначення їх придатності для вирощування горіхоплідних культур. Розглянуто особливості внутрішньогосподарського землеустрою, включаючи стратегічне планування сільських територій та організацію виробництва. Розроблено проєкт закладання та вирощування фундукового саду на площі 53 га, що включає вибір сортів, технологію підготовки ґрунту, систему догляду за насадженнями та розрахунок техніко-економічних показників. Доведено високу економічну ефективність та інвестиційну привабливість проєкту, визначено його рентабельність та термін окупності. Особливу увагу приділено питанням екологічної безпеки при веденні господарської діяльності. Ключові слова: фундук, горіхоплідні культури, еколого-економічне обґрунтування, землеустрій.
Keywords: фундук; горіхоплідні культури; еколого-економічне обґрунтування; землеустрій