Розвиток почуття гумору як чинник оптимізації емоційно-ціннісної сфери - Миколайчук, Володимир Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній кваліфікаційній роботі описано роль гумору в розвитку та покращенні емоційно-ціннісної сфери людини. Дослідження засвідчують, що гумор має значний вплив на емоції, настрій, якість життя та благополуччя особистості. Гумор може сприяти у вирішенні конфліктів, полегшити спілкування та сприяти формуванню емоційно збалансованих та здорових стосунків. Завдяки аналізу теоретичних підходів до почуття гумористичного та його ролі в емоційно-ціннісній сфері, було встановлено, що гумор є важливим елементом, який впливає на наші емоції, ставлення до себе та оточуючого світу. Досліджено різноманітні зокрема психологічні та особистісні чинники. Виявлено, що серед факторів, які впливають на розвиток почуття гумору, виділяють особистісні риси, такі як креативність, гнучкість мислення, здатність до самокритики, а також соціальні фактори, які формуються через взаємодію з іншими людьми та культурним оточенням. Гумор допомагає знижувати рівень стресу, покращує настрій, сприяє формуванню позитивних емоцій та ставлення до себе. Він також впливає на формування ціннісних орієнтацій, сприяючи розумінню та толерантності до різних поглядів та культур. На основі отриманих результатів були розроблені рекомендації щодо використання гумору як засобу оптимізації емоційно-ціннісної сфери. Враховуючи роль гумору у покращенні емоційного стану та формуванніпозитивних цінностей, рекомендується використовувати гумор у повсякденному житті, особливо в сферах, пов'язаних зі стресом або негативними емоціями.
Keywords: гумор; стилі гумору; емоційно-ціннісна сфера; життєстійкість; афіліативний гумор; емоційне благополуччя; позитивні емоції