Дослідження та удосконалення товарної політики підприємства - Бурко, Діонісій Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі визначено теоретико–методичні основи формування товарної політики підприємства. Обґрунтовано сутність та визначальні фактори товарної політики. Показаний взаємозв’язок показників в збалансованій системі оцінок. Наведені нормативні аспекти оцінки ефективності товарної політики. Вивчено зарубіжний досвід формування товарної політики. Проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку ринку господарських товарів в сучасних умовах. Проведено дослідження формування товарної політики на підприємстві. Надана загальна характеристика підприємства та аналіз основних показників діяльності. Проведено дослідження стану товарного асортименту та оцінка товарної політики підприємства. В роботі здійснено вдосконалення товарної політики підприємства. Розроблено товарну політику в системі стратегічних цілей підприємства. Наведені методичні підходи щодо формування товарної політики на підприємстві. Здійснено удосконалення організації досліджень ринку товарів господарського призначення на підприємстві. Згруповано перелік показників та джерел інформаційного забезпечення підготовчого етапу розробки товарної політики для підприємства та визначальні фактори вибору стратегічної зони господарювання. Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні концептуальних засад та науково-методичного підходу до формування та управління товарною політикою в системі оптових підприємств. Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо вибору стратегічних напрямів діяльності оптових підприємств на вітчизняному ринку господарських товарів та побудові інформаційної бази для проведення досліджень.
Keywords: політика розподілу; канали розподілу; стратегічне позиціонування; маркетингові стратегії розподілу