Діяльність обласних державних архівів щодо збереження документної інформації - Скрипка, Катерина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізована діяльність обласних архівів щодо збереження документної інформації в умовах сучасності. Розглянуто теоретичні та науково-організаційні основи архівної справи, що сприяють ефективному збереженню, використанню та популяризації архівних документів у контексті цифрової трансформації та інформатизації суспільства. Досліджено основні чинники, які безпосередньо впливають на збереження документної інформації, зокрема технологічні, організаційні та правові аспекти. Визначено, що якість архівного збереження залежить від стану матеріальних носіїв, рівня цифровізації архівних фондів, нормативно-правового забезпечення та рівня професійної підготовки архівістів. У дослідженні охарактеризовано алгоритми взаємодії між архівними установами, користувачами та органами державного управління, що відповідають сучасним вимогам інформаційного суспільства. Особливу увага було приділено ролі архівіста як ключового фахівця у сфері архівної справи та збереження документів, який здійснює експертизу цінності документів, їх оцифрування та забезпечення доступу до архівних матеріалів. Запропоновано модель оптимального функціонування обласних державних архівів, що враховує сучасні інформаційно-комунікаційні технології та перспективи розвитку архівної справи в Україні.
Keywords: обласні державні архіви; документна інформація; архівна справа; цифровізація; збереження документів; архівістика; Україна