Notion and Legal Nature of Amparo Procedure - Kononchuk, І.; Конончук, І. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
The article evaluates the legal nature of the amparo procedure. The main principles and characteristics of amparo procedure as the specialized institute of constitutional control are examined. It was defined that amparo procedure is the effective institute of constitutional control and the effective method of protection of the Constitution, the rights of the human and the citizen.У статті досліджено поняття та правову природу процедури ампаро. Охарактеризовано принципи й особливості процедури ампаро як спеціалізованого інституту конституційного контролю. Визначено, що процедура ампаро - ефективний засіб захисту Конституції, прав людини та громадянина й дієвий інститут конституційного контролю. Конституційний контроль, що здійснюється в режимі процедури ампаро, характерний для багатьох латиноамериканських країн, однак у класичному варіанті вона сформувалася саме в Мексиці. На відміну від Мексики, де процедура ампаро вважається класичною і здійснюється судами загальної юрисдикції, в Іспанії діє інша модель цієї процедури. Вона здійснюється спеціальним судовим органом - Конституційним судом.
Поняття та правова природа процедури ампаро
Keywords: amparo procedure; constitutional control; main rights and freedoms of the human and citizen; models of constitutional control