Мовний образ росії-ворога в аналітичних статтях канадського інституту українських студій - Стецюк, Дмитро Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота «Мовний образ росії-ворога в аналітичних статтях канадського інституту українських студій» присвячена дослідженню мовного образу росії як країни-ворога в англомовних аналітичних публікаціях Канадського інституту українських студій у період 2022–2025 років. Актуальність дослідження зумовлена тим, що мовні стратегії опису війни формують уявлення суспільства про агресора та визначають способи інтерпретації воєнної реальності. У публікаціях Канадського інституту українських студій окреслення Росії змінюється відповідно до подій 2022–2025 років, що впливає на семантику номінацій, структуру фреймів та інтенсивність оцінних характеристик. Порівняння двох хронологічних періодів 2022–2023 та 2024–2025 років – дає змогу простежити, як трансформується лексика під впливом еволюції війни, зміни комунікативних завдань аналітичних центрів і переорієнтації дискурсу від реактивного до стратегічно-інтерпретаційного. Метою роботи є опис мовного образу росії-ворога в аналітичних статтях Канадського інституту українських студій у період 2022–2025 років.
Keywords: мовний образ; країна-ворог; дискурс війни; аналітичний дискурс; Канадський інститут українських студій