Aktywnośc fizyczna i sedenteryjny tryb życia studentek z Ukrainy - Bergier, Józef; Bergier, Barbara; Tsos, Anatolii V. (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 2012)
Poznawanie aktywności fizycznej społeczeństw to ciągle aktualny problem badawczy. Szczególnie interesującym wydaje się jej rozpoznawanie i porównywanie wśród mieszkańców różnych państw. W tym celu dokonano badań wśród studentek psychologii z Wołyńskiego Narodowego Uniwersytetu w Łucku. Jako metodę badań zastosowano długą wersję Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej (IPAQ). W wyniku badań stwierdzono zadowalający poziom aktywności studentek. Głównymi obszarami aktywności fizycznej są w kolejności: praca w i wokół domu, udział w rekreacji i sporcie oraz przemieszczanie się. Dominującym rodzajem wysiłku w poszczególnych obszarach aktywności jest chodzenie. Sedenteryjny sposób spędzania czasu wolnego przez studentki jest mniejszy niż w innych badaniach, co wskazuje na pozytywne aspekty ich zdrowego stylu życia. Exploring physical activity of societies is still a present problem of research. Especially interesting seems to be its identification and comparison among residents of different countries. Therefore, we conducted a study among the respondents of psychology students from Volyn National University in Lutsk. As a method of research we used a long version of the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). The results showed a satisfactory level of activity among students. The main areas of physical activity were in the order: work in and around the home, participation in recreation, sport and movement. The predominant type of effort in specific areas of activity is walking. Sedentary leisure time activities for students is lower than in other studies, what indicate the positive aspects of respondents healthy lifestyle.
Physical activity and sedentary lifestyle of female students from Ukraine
Keywords: aktywność fizyczna (IPAQ); sedenteryjny tryb życia; studentki z Ukrainy; physical activity (IPAQ); sedentary lifestyle; female students from Ukraine Introduction