Філософія номадизму - Кондратик, Ольга Василівна; Kondratyk, Olha V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Номадизм і осілість - діалектика мінливості і сталості в соціальному бутті. Соціальне буття і його виміри. Соціум як самостійна система. Р.Парсонс про структуру соціуму через призму чотирьох незалежних змінних: цінностей, норм, колективів та роль індивідів. Характеристика суспільства як системи зв’язків та взаємодій. Виживання системи: інтеграція між реальними способами дій людини і нормами їх поведінки, які складаються в культурі. Е.Дюркгейм про аномію як поняття, що означає морально-психологічний стан індивідуальної та суспільної свідомості, яка характеризується розпадом ціннісних орієнтацій, відчуженням людини від суспільства, апатії розчаруванні. Р.Мертон про стратегії адаптації людини в суспільстві: конформізм, інновація, ритуалізм, ретритизм, бунт: відхилення, які виникають тоді, коли обрана ціль не досягається соціально визнаним способом або ж не може бути прийнята соціально-культурною традицією. Причини виникнення нових форм номадизму. Проблема простору і часу. Питання про простір і час. Зевс і Кронос: екстенсивна та інтенсивна сутність буття. Онтологічний статус простору - часу. Субстанційна та реляційна концепції простору - часу. Соціально-антропологічний простір-час. Ґенеза соціального простору у спілкуванні. Територія як простір. Віртуальний простір. Історія як соціальний простір. Ритми історії. Кайроси і «осьовий час». Номадизм - вихід за межі і пошук. Дім – Острів – Океан: етапи розвитку. Дім і дорога. Номадизм як зорієнтованість на пошук. Таємниця як імпульс до пошуку. Інновації як номадизм в духовній сфері. Номадизм як вимір людського бутя. Переселення народів: добровільне, заплановане, примусове. Причини переселення. Номадизація і де-номадизація. Буття людини між номадизмом і осілим способом життя. Номад і маргінал. Причини міграції. Активність людського буття. Рух проти кордонів і проти расизму. Колоніалізм і «неоколоніалізм». Свобода пересування як одне з невід’ємних прав людини. Інститут надання притулку і його сьогоднішній стан. Імміграційна політика Євросоюзу: обмежувальна і каральна. Антиімміграційне законодавство: Дублінська конвенція ( 1990), регламент Дублін II (2003 ), угоди про реадмісію. Концепція «Фортеці Європи». Політика «глобального апартеїду». Іллегалізація міграції. Тюрми і депортаційні центри для іммігрантів. Депортації. Витіснення парадигми «прав людини» парадигмою «безпеки». Зростання ультраправих тенденцій в світовій політиці. Антимігрантські гасла правих партій. Мігрантофобія як відображення державного расизму. Проблема «культурного расизму». Міжнародна мережа «Без кордонів». Створення та принципи організації. Гасла «Нелегальних людей не буває». «Свобода пересування», «Документи для всіх», «Скасуйте расистські закони». Антипограничні табори: історія, теорія, практика. День дій з проблем міграції. Протести проти інституту депортацій в’язниць і депортацій. Publix Theatre Caravan: мобільна інформаційна кампанія. Гасла «За мир без расизму». «За свободу пересування і планетарне громадянство». «Немає кордонів - ні націям! Припиніть депортації!». Номадизм і пряма політична дія в громадському просторі, обмін досвідом, медіа-активізм, художній проект в формі соціального вуличного театру-акції. Мобільний простір для партизанської комунікації. Проти расизму. Політичний антифашизм в Європі. Радикальне крило антифашистів. Методи боротьби: акції прямої дії та інформаційно-аналітична робота. SHARP і RASH скінхеди. Самоорганізація і боротьба мігрантів. Рух «San Papiers» у Франції і Бельгії. Групи допомоги мігрантам. Новоєвропейські форми номадизму. Подорожі і прогулянки. Туризм – новоєвропейські масові «подорожі». Філософія туризму. Турбота про себе як форма прояву осілості. Іжа як мандрівка. Техніка і перспективи номадизму. Філософія техніки. Обгрунтування значення техніки в сучасну епоху. Вплив техніки на людину і суспільство. Поняття технократизму. Техніка: мінливе в стійкому. Транспорт як техніка і техніка як транспорт. Номадизм як духовна комунікація з іншим і самим собою. Духовний номадизм. Роль книги. Комунікація - мандрівка по душах. Осмислення Dasein як комунікації. Діалог. Вертикальні і горизонтальні діалоги. Щоденник: мандрівка всередину себе. Роль щоденника в номадичній долі людини. Номадизм на території України. Номадизм на території України: кіммерійці, скіфи, сармати. Залізна доба - велике переселення народів - зі Сходу на територію України. Рух кочівників. Грецька колонізація Північного Причорномор’я. Велике переселення народів - тобто масове переселення племен по всій території Європи. Сучасний номадизм в Україні.
Keywords: номадизм; соціальне буття; міграція; іміграційна політика; соціальна аномія; переселення народів