Екологічний аналіз басейну річки Рудки - Злотнік, Юлія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Малі річки є важливим елементом природного середовища, забезпечуючи локальні водні ресурси та підтримуючи екологічну рівновагу. Вони слугують джерелами водопостачання для населення, сільського господарства та промисловості, а також впливають на гідрологічний режим і якість води більших річкових систем. Річка Рудка, як типова мала річка, є важливою для водокористування, але вирізняється високою вразливістю до антропогенних чинників. Тому оцінка її гідроекологічного стану є необхідною для ефективного управління водними ресурсами та відновлення екосистем. У кваліфікаційній роботі розкрито роль малих річок у забезпеченні сталого розвитку басейнових екосистем, висвітлено специфіку використання водних ресурсів малих річок України, охарактеризовано сучасні виклики та стратегічні підходи до збереження малих річок, описано природно-кліматичні особливості басейну річки Рудки, представлено особливості геологічної будови та ґрунтів у басейні річки Рудки, охарактеризовано лісовий та рослинний покрив у басейні річки Рудки, досліджено антропогенні чинники забруднення та здійснено гідрохімічний поверхневих вод річки, представлено морфометричні особливості, запропоновано пріоритетні заходи забезпечення сталого розвитку та екологічної рівноваги басейну річки Рудки.
Keywords: екологічний аналіз; річка Рудка; басейн річки