Судинні рослини проектованої екологічної стежки та їх вивчення в шкільному курсі «Пізнаємо природу» - Трохимчук, Анастасія Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Досліджено видовий склад судинних видів рослин проектованої пішохідної екологічної стежки «Володимирецькому ліцею «Колегіум» – 35 років» в межах смт Володимирець Вараського району Рівненської області. Встановлено список рослин зі 63 видів судинних рослин природної та культурної флори для закріплення знань зі шкільного курсу «Пізнаємо природу», розроблено маршрут екологічної стежки. Виявлено синантропні види без ознак експансії (Galinsoga parviflora Cav., Geranium pusillum L., Lamium purpureum L., Stellaria media L., Plantago major L., P. lanceolata L., Galium aparine L., Elodea canadensis Michx.). Встановлено моніторинг за насадженнями Crocus heuffelianus Herb., Taxus baccata L., Narcissus angustifolius Burb., які у природних місцезростаннях перебувають під охороною Червоної книги України. Одержані результати використовуються при проведенні уроків та гурткових заняттях краєзнавчого гуртка у Володимирецькому ліцеї «Колегіум» Вараського району Рівненської області.
Keywords: судинні рослини; екологічна стежка; рідкісні види рослин; шкільний курс «Пізнаємо природу»