Вплив ігрової діяльності на формування статево-рольових відносин у дітей старшого дошкільного віку - Парфенюк, Вікторія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проведено теоретичне узагальнення проблеми формування статево-рольових відносин у дітей старшого дошкільного віку. Відповідно до теоретичних положень започаткованого експериментального дослідження спроектоване методичне забезпечення формування статево-рольових відносин у дітей старшого дошкільного віку у творчих іграх. Результати дослідження свідчать про досягнення мети, виконання поставлених завдань і дають підстави зробити наступні висновки: Проведене дослідження показало, що проблема формування статево-рольових відносин у дітей старшого дошкільного віку є недостатньо розробленою в педагогічній теорії і практиці. Формування статево-рольових відносин в закладах дошкільної освіти України знаходиться на початковому етапі розвитку, і наявна науково-методична література з означеної проблеми не забезпечує на необхідному рівні здійснення даної роботи. Результатом теоретико-експериментальної роботи стала розроблена методика формування статево-рольових відносин у дітей старшого дошкільного віку у творчих іграх. Методичне забезпечення передбачало три взаємопов'язані етапи: « Чоловік і жінка — які вони?», «Я – хлопчик, майбутній чоловік. Я – дівчинка, майбутня жінка» і «Маленькі рицарі і маленькі принцеси». Кожний етап мав свою мету і завдання.
Keywords: статево-рольові відносини; ігрова діяльність