Kultura duchowa osobowości – komponent priorytetowy kształcenia zawodowego nauczycieli - Десятник, Катерина Володимирівна; Desiatnyk, Kateryna V. (Fundacja „Oświata i Nauka Bez Granic Pro Futuro”, 2015)
Artykuł ukazuje istotę treści pojęć "kultura", "kultura duchowa", "kultura duchowa nauczyciela". Uzasadnia się priorytet kształtowania elementu duchowego kształcenia przyszłych nauczycieli, zwraca się uwagę na znaczenie kultury duchowej nauczyciela w jego działalności zawodowej, wychowaniu duchowości uczniów. Artykuł podsumowuje istotne zawodowe wymagania do osobowości przyszłego nauczyciela: miłość, szacunek dla dzieci, empatia i współpraca partnerska, posiadanie systemu wartości duchowych, potrzeba rozwoju zawodowego ukierunkowanego na rozwój duchowy, umiejętność samokontroli, uczciwość, sprawiedliwość, tolerancja, chęć zdobywania nowej wiedzy o charakterze duchowo-etycznym, posiadane doświadczenie osobistych działalności duchowej. The article deals with the core of the concepts “culture”, “spiritual culture”, “a teacher’s spiritual culture”. Priority ranking of the spiritual component for future teachers’ training has been proved; the issue focuses on the importance of educators’ spiritual culture in their career, pupils’ guidance in inwardness and character building. The article summarizes the key qualifications and challenges to a future teacher’s personality: love, respect to children, empathic ability; maturity of the system of spiritual values; need for realization of personal potential in profession and self-improvement aimed at spiritual growth; skills and abilities to monitor inner wishes, emotions, feelings and negative thoughts; honesty, fairness; desire for acquisition of new spiritual and ethic knowledge; personal experience in spiritual culture. У статті розкривається змістова сутність понять «культура», «духовна культура», «духовна культура вчителя». Обґрунтовується пріоритетність становлення духовної складової професійної підготовки майбутнього педагога, акцентується увага на значенні духовної культури педагога у його професійній діяльності, вихованні духовності школярів. Узагальнюються важливі професійні вимоги до особистості майбутнього вчителя: любов, повага до дітей, емпатійність, партнерська взаємодія; сформованість системи духовних цінностей; наявність потреби професійної самореалізації орієнтованої на духовне зростання; наявність умінь і навичок самоконтролю; чесність, справедливість, толерантність; прагнення до набуття нових знань духовно-етичного характеру; досвід особистої духовної діяльності.
Spiritual culture of the individual as a priority component in professional teacher’s training
Духовна культура особистості – пріоритетна складова професійної підготовки педагога
Виконано на кафедрі педагогіки
Keywords: kultura duchowa; kultura zawodowa; duchowość; rozwój duchowy; przygotowanie fachowe; rozwój duchowości; uczniowie; spiritual culture; professional culture; inwardness; spiritual development; teachers’ training; spirituality education; pupils; духовна культура; професійна культура; духовність; духовний розвиток; професійна підготовка; виховання духовності; школярі