Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр - Розмирська, Юлія Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою освітнього компоненту є вивчення прикладних технік застосування арт-терапії; засвоєння здобувачами освіти принципів надання психотерапевтичної допомоги, прийнятих у відповідному напрямі; набуття належної психотерапевтичної ерудиції; ознайомлення з терапевтичним потенціалом зображувального та театрального мистецтва. Основними завданнями дисципліни є: • вивчення практичних аспектів арт-терапії; • диференціація діагностичних та корекційних можливостей терапії зображувальною та театральною діяльністю; • дослідження перспектив та обмежень даного напряму. Методи вивчення матеріалу курсу спрямовані на активізацію і стимулювання навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, проблемний, частково-пошуковий (евристичний), дослідницький, інтерактивний. Впродовж курсу здобувачі освіти також засвоюють такі soft skills як навички комунікації, гнучкість, логічне мислення, емоційний інтелект, вміння концентруватися, тайм-менеджмент. Програма освітнього компонента «Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальністю 053 психологія; психологія освітнього ступеня «бакалавр» та є вибірковою дисципліною. Програма освітнього компонента спрямована на ознайомлення здобувачів освіти з новітніми психотерапевтичними технологіями, спрямованими на реабілітацію всіх груп населення, різні форми творчої діяльності, що мають психотерапевтичне та психопрофілактичне значення. Привабливість цього курсу полягає в тому, що в результаті здобувачі освіти мають знати що арт-терапія виконує багато різних функцій: • полегшує контакт з лікарем, психологом, психотерапевтом; • дає розуміння і вихід неусвідомлених почуттів; • сприяє діагностиці, завдяки інтерпретації змісту і стилю творчості; • як засіб спілкування терапевта з пацієнтом на символічному рівні; • розвиває почуття прекрасного, художні здібності і внутрішній контроль; • сприяє концентрації уваги на почуттях і їх сублімації. В освітньому компоненті представлені методи та методики роботи з власною методологією та різноманітним інструментарієм, окреслено можливості і перспективи розвитку арт-терапевтичної практики.
Keywords: психологія; ресурси; арт-техніки; психологічний театр