Біологічний вік і темп старіння людей різних вікових груп - Фединяк, Назарій; Мицкан, Богдан; Fedynyak, Nazar; Mytskan, Bogdan (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розглянуто проблему передчасного старіння й біологічного віку людей різних вікових груп. Завдання цієї розвідки – виявлення відповідності між календарним віком і функціонально-адаптаційними можливостями організму індивіда, інтегральним показником якого є вік біологічний. Емпіричні результати розрахунку біологічного віку та темпів старіння людини отримували за методикою В. П. Войтенко (2001). У дослідженні взяло участь 263 особи. Установлено, що біологічний вік людей різних вікових груп перевищує належний біологічний вік, котрий свідчить про низький рівень функціональних можливостей і передчасне старіння організму досліджуваних.Виявлено спадаючий характер динаміки темпу старіння людини в міру настання старості, тобто зі збільшенням календарного віку людини темп старіння зменшується. Запропоновано використання засобів фізичного виховання в якості геропротекторів із метою мобілізації механізмів вітаукту й попередження передчасного старіння. The problem of premature aging and biological age of people of different age groups. The objective of the work is to identify the correspondence between the calendar age and functional adaptation abilities of the individual, which is a combined measure of biological age. The empirical results of calculate biological age and the rate of aging treated by the method of VP Voytenko (2001), which was attended by 263 people. It was revealed that the biological age of people of different age groups exceeds adequate biological age, which is an indication of poor functional capacity and premature aging of the organism. We found the rate of waning nature of the dynamics of aging in old age as is, with the increasing of calendar age of the individual, the rate of aging decreases. Conclusion: It was proposed the use of physical education as anti-aging mechanism prevent premature aging.
Вiological Age, and the Rate of Aging People of Different Age Groups
Keywords: антиейджинг; гомеорезис; вітаукт; старіння; біологічний вік; anti-aging; homeorezys; vitaukt; aging; biological age