Фізична хімія. Термодинаміка: курс лекцій для студентів факультету хімії, екології та фармації - Янчук, Олександр Миколайович; Марчук, Олег Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У курсі лекцій розглядаються основи хімічної та статистичної термодинаміки. Детально розглядаються основні поняття, постулати та закони термодинаміки. окрему увагу приділено термодинамічним потенціалам, ентропії та хімічному потенціалу. Даються виведення виразу константи хімічної рівноваги, рівняння ізотерми хімічної реакції та рівнянь ізобари й ізохори хімічної реакції. В лекціях з термодинаміки розчинів увага зосереджується на парціальних мольних величинах та колігативних властивостях розчинів. Також багато уваги приділено термодинаміці фазових рівноваг. Тут розглядається правило фаз Ґіббса та діаграми стану одно-, дво- та трикомпонентних систем. Чотири лекції присвячено основам статистичної термодинаміки – науки, яка дозволяє розраховувати теплоємності, внутрішню енергію, ентальпію, ентропію та вільні енергії. Розрахунок цих величин дозволяє визначати константи рівноваги газових реакцій, а, отже, рівноважний вихід продуктів таких реакцій. Призначається студентам факультету хімії, екології та фармації, котрі вивчають фізичну хімію
Keywords: фізична хімія; курс лекцій; термодинаміка; 544