Розвиток комунікативних умінь здобувачів початкової освіти з порушеннями інтелектуального розвитку засобами арттерапії - Киркевич, Тетяна Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячена проблемі розвитку комунікативних умінь здобувачів початкової освіти з порушеннями інтелектуального розвитку засобами арттерапії. У дослідженні визначено особливості комунікативного розвитку (зв’язного мовлення; інформаційно-комунікативних, регуляційно комунікативних, афективно-комунікативних групи умінь) у другокласників, які мають порушення інтелектуального розвитку та з нормотиповим розвитком; доведена доцільність використання засобів арттерапії з корекційною метою. Представлено теоретичне обґрунтування методики формувального етапу експерименту, сформульовано необхідні умови досягнення позитивних результатів розвитку комунікативних умінь здобувачів початкової освіти з інтелектуальними порушеннями засобами арттерапії. Визначено напрями та методи, а також узагальнено одержані результати проведеної експериментальної роботи, статистично підтверджено ефективність запропонованої методики.
Keywords: комунікативні уміння; порушення інтелектуального розвитку