Просторові особливості міжрегіонального співробітництва прикордонних областей України з воєводствами Польщі - Мандрик, Ірина Петрівна; Маковецька, Лариса Олексіївна; Сосницька, Ярослава Сергіївна (My University, 2024)
Досліджено особливості міжрегіонального співробітництва прикордонних областей України з воєводствами Польщі з позицій суспільної географії. Визначено основні чинники розвитку міжрегіонального співробітництва між прикордонними областями України та воєводствами Польщі. Виявлено просторові відмінності у рівнях інтенсивності міжрегіонального співробітництва між українськими та польськими прикордонними регіонами за кількістю підписаних угод про співпрацю та партнерське співробітництво.Встановлено, що найактивніша міжрегіональна співпраця спостерігається між прикордонними областями України (Волинською та Львівською) й прикордонними воєводствами Польщі (Люблінським і Підкарпатським). Найактивнішим партнером з боку України за кількістю підписаних угод є Волинська область, з боку Польщі – Люблінське воєводство. Вказано, що основними формами міжрегіонального співробітництва між регіонами двох держав є транскордонне співробітництво, яке реалізується у функціонуванні єврорегіонів «Карпати» та «Буг», побратимські зв’язки між містами та «малий» прикордонний рух. Названо такі основні напрями українсько-польського міжрегіонального співробітництва: прикордонна транспортна інфраструктура, економіка, екологія, освіта, культура та туризм. Із метою інтенсифікації українсько-польського міжрегіонального співробітництва наголошено на важливості реалізації Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2021‒2027 роки та Програми «INTERREG NEXT Україна – Польща 2021‒2027».
Keywords: мііжрегіональне співробітництво; область; воєводство; Україна; Польща; [911:339.92]:332.122(477+438)