Концепт MONEY та засоби його вербалізації - Серватович, Глорія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню концепту MONEY як когнітивної та лінгвокультурної одиниці в сучасному мовному просторі. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі грошей у соціальному, культурному й комунікативному житті, а також трансформацією уявлень про фінансові цінності в умовах глобалізації, цифровізації та соціально-економічних змін. У роботі здійснено теоретичний аналіз поняття концепту, його структури, типів і методів дослідження в межах когнітивної лінгвістики. Особливу увагу приділено поняттєвому, образному та оцінному компонентам концепту, а також асоціативно-семантичному полю як засобу реконструкції ментальних уявлень носіїв мови. На основі лексикографічних, етимологічних і спеціалізованих джерел визначено ядро та периферію концепту MONEY.
Keywords: концепт; money; когнітивна лінгвістика; вербалізація; асоціативно-семантичне поле; лінгвокультура