Розвиток мовлення дітей дошкільного віку з синдромом Дауна - Шевчук, Орися Павлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
На сучасному етапі розвитку інклюзивної освіти в Україні гостро порушується питання всебічного гармонійного особистісного розвитку дітей із психофізичними особливостями з метою їх подальшої успішної соціалізації. Значну частину таких дітей становлять діти з тяжкими порушеннями мовлення, зокрема діти з синдромом Дауна. Мета кваліфікаційної роботи – теоретично обґрунтувати, розробити та експериментально перевірити ефективність запропонованої експериментальної методики з розвитку мовлення дітей дошкільного віку з синдромом Дауна в умовах інклюзивної групи закладу дошкільної освіти. Предмет дослідження: методики розвитку мовлення дітей з синдромом Дауна шостого року життя в інклюзивній групі ЗДО. Для організації занять з розвитку мовлення дітей з синдромом Дауна було враховано рекомендації індивідуальної програми розвитку та використано програму, адаптовану для ефективної роботи в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти. Адаптація програми є вкрай необхідною для дітей з синдромом Дауна, оскільки науковці відзначають, що між можливістю діяти з предметами та здатністю до усвідомлення своїх дій дітьми з синдромом Дауна, існує значно більший розрив, ніж у нормотипових однолітків. Для проведення експериментального дослідження було розроблено та впроваджено корекційно-розвивальну програму з розвитку мовлення дітей з синдромом Дауна, спираючись на корекційно-розвивальні програми розвитку дітей з інтелектуальною недостатністю та корекційно-розвивальні програми з психосоціального розвитку дітей з інтелектуальною недостатністю Інституту спеціальної педагогіки та спеціальної психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.
Keywords: діти з синдромом Дауна; заклад дошкільної освіти