Особливості психології жінки–злочинниці - Бадзюк, Б.; Badziuk, B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано особливості психіки жінки-злочинниці, мотиви, за яких вчиняються злочини, а також ціла система психологічних властивостей: спонукання, установки, переконання, емоційні та вольові особливості тощо. Криміналістичні аспекти, що детермінують жіночу злочинність розрізняють залежно від соціального рівня суспільних відносин, недоліків, пов’язаних з порушеннями у сімейно-побутовій сфері. Звернено увагу на соціальну реакцію на жіночу злочинність. Також проаналізовано реальні та зареєстровані показники даної злочинності, диференційовано жіночу та чоловічу злочинності. Виокремлено характерні для жінок-злочинниць особливості психологічної поведінки, а саме: стійкість переживань, високу імпульсивність, неорганізованість, емоційну вразливість. The article analyzes the peculiarities of female criminal’s mentality, motives, including crimes committed by women, and a system of relevant psychological characteristics: motivation, attitudes, conviction, emotional and volitional features, etc. Criminalistic aspects, that determine female propensity to crime, are differentiated as such that depend on the social status in social relations, deficiencies associated with violations in the family and everyday life. The attention is drawn to the public reaction to female crime. The study is based on the reliable registered data concerning this type of crime with an emphasis on the differentiating features between female and male crimes. The psychological peculiarities of behavior typical for female criminals are elucidated, namely volatility of emotions, high impulsivity, disorganization, emotional vulnerability. The personality of the woman-criminal is characterized by many factors and among them a set of socio-demographic, sociopsychological, moral, spiritual and legal properties, qualities and relations characterizing the person who committed the crime.
Psychological Features of a Woman-Criminal
Keywords: жіноча злочинність; особа злочинця; жінка-злочинниця; психологія поведінки; злочинна поведінка; female crime; personality of the offender; woman-criminal; behavioral psychology; criminal behavior