Національна презентація лемківської поезії - Яручик, Віктор Павлович; Yaruchyk, Viktor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті лосліджено проблему української літератури на території Лемківщини після Другої світової війни до наших днів. Охарактеризовано творчий доробок найвідоміших представників цієї літератури, проаналі-зовано й узагальнено літартурний процес Лемківщини. Особливо акцентовано на висвітленні проблеми національної презентації в поезії лемків. Ця поетична автопрезентація, демонстрація лемківської проблематики у всій її глибині та актуальності, у насиченій емоційній тональності є одним із видів само¬оборони перед нівелюванням, асиміляцією чи небуттям. Головними творцями напряму лемківської автопрезен¬тації є Петро Мурянка, Павло Стефановський, Володислав Грабан, Стефанія Трохановська, Олена Дуць. The article is devoted to the territory of the Ukrainian literature Lemky after the Second World War before our time. Implemented feature works best-known representatives of this literature have been analyzed, summed up the literary process Lemky. Special emphasis is made on by the coverage of the national poetry presentation Lemko. This poetic autopresentation, demonstration Lemko issues in all its depth and urgency in saturated emotional tone is a type of self-leveling front, assimilation or nothingness. The main direction of the creators of Lemko autopresentation are: Petro Muryanka, Pavlo Stefanovskyi, Volodyslav Hraban, Stephania Trokhanovska, Olena Duts.
The National Presentation Poetry on the Territory Lemky
Keywords: лемківська література; фольклорні мотиви; поезія; автопрезентація; Lemky literature; folk motifs; poetry; presentation