Фізична терапія при травмах головного мозку - Сікорська, Марія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі описано ефективність реабілітаційних втручань при черепно-мозкових травмах, опираючись на дані комплексних обстежень; розроблено індивідуальні програми фізичної терапії для пацієнтів з ЧМТ різного ступеня важкості. Було проведено структурований аналіз (який включав статистичні обрахунки) особливостей методик фізичної реабілітації пацієнтів з черепно-мозковими травмами. Здійснено наукове обґрунтування їх ефективності на основі власного практичного досвіду роботи з 12 пацієнтами. Обмеження дослідження: Мала вибірка (n=12), відсутність контрольної групи та короткий період спостереження обмежують можливість узагальнення результатів. Дослідження має характер пілотного та формує основу для майбутніх контрольованих досліджень. Отримані дані є актуальними, оскільки черепно-мозкова травма - це захворювання, яке призводить до стійких функціональних і неврологічних порушень, кількість нових випадків ЧМТ постійно зростає, особливо в умовах військових дій. Результати можуть використовуватися під час планування реабілітаційної програми з пацієнтами, які перенесли черепно-мозкову травму та отримали неврологічні та функціональні порушення.
Keywords: черепно-мозкова травма; шкала Бартел; фізична терапія; функціональний стан; нейропластичність