Просторові особливості торгівлі послугами між Україною та Польщею - Мозолюк, Антон Олегович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В бакалаврській роботі розкрито теоретико-методичні аспекти суспільно-географічного вивчення зовнішньоекономічних зв’язків у торгівлі послугами окремої країни, досліджено передумови та фактори розвитку зовнішньоекономічного співробітництва між Україною та Польщею, проаналізовано сучасний стан, динаміку двосторонньої торгівлі послугами, просторові особливості регіональної диференціації зовнішньої торгівлі послугами України з Польщею. Розглянуто проблеми та перспективи розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України у торгівлі послугами з Польщею. Вивчено можливості використання матеріалів дослідження при викладанні географічних та соціально-економічних дисциплін у загальноосвітніх школах та закладах вищої освіти. Встановлено, що динаміка торгівлі послугами між Україною та Польщею з початку ХХ ст. й до сьогодні була нестабільною із загальною тенденцією до зростання обсягів товарообігу у торгівлі послугами зі значною регіональною диференціацією, великою варіативністю та асиметричністю у величинах двостороннього обороту послуг. На основі застосування коефіцієнтів торговельної збалансованості та зв’язаності виявлено просторові особливості регіональної диференціації експортно-імпортних потоків послуг між регіонами України та Польщею. Встановлено, що західні та найбільш економічно розвинені регіони України найбільше залучені у систему зовнішньої торгівлі послугами України з Польщею.
Keywords: зовнішньоекономічні зв’язки; торгівля послугами; експорт; імпорт; товарооборот; коефіцієнт торговельної збалансованості; коефіцієнт торговельної зв’язаності; Україна; Польща